Gumnasbag

Wat is een gumnasbag?

Elke roker zal het wellicht herkennen, het gevoel van ongemak bij het ‘achteloos weggooien van een sigaret. Want feitelijk is het natuurlijk vervuiling van het milieu en het is op zijn zachts gezegd vreemd dat peuken wél zo op straat worden gegooid, waar iedereen er toch wat van zou zeggen wanneer ander afval op straat wordt gesmeten.

Steeds vaker worden straten bevuild met kauwgum- en sigarettenafval. Maar liefst 84% van het zwerfafval in Nederland bestaat uit kauwgum, op de voet gevolgd door sigarettenpeuken. Dit zorgt voor dagelijkse ergernis onder bezoekers van onder meer trein- en busstations, winkelcentra en andere publieke ruimten. Bovendien kost het verwijderen en opruimen van kauwgum en peuken jaarlijks heel veel geld. Maar met de komst van de zogenaamde gumnasbag komt hier een einde aan.

Wat is een gumnasbag precies?

Gumnasbag uitgelegd

In het woord gumnasbag zitten drie woorden opgesloten, te weten gum (van kauwgum) as en bag. Het is dus eigenlijk een tas waar je kauwgum en as in kunt opbergen. Met de gumnasbag wordt eindelijk iets aan sigaretten- en kauwgumafval gedaan. De gumnasbag is een klein herbruikbaar tasje waarin sigarettenpeuken en kauwgom in bewaard kunnen worden. Het is ‘gevoerd’ met aluminium en daardoor zelfs geschikt om de peuken er brandend in op te bergen. Een brandende peuk dooft door gebrek aan zuurstof binnen 20 seconden in de gumnasbag en vieze geuren blijven in de ‘buidel’. De gumnasbag is tevens voorzien van zilverpapiertjes waar de kauwgum in kan worden gewikkeld voordat ze in de gumnasbag worden gestopt.

Op deze manier kunnen de peuken en kauwgum gemakkelijk verzameld worden (in plaats van op straat te worden gedumpt!) om deze later in een vuilnisbak te kunnen gooien. De gumnasbag is afwasbaar en daardoor herbruikbaar. Het tasje is een kleine 10 cm bij 10 cm en heeft ongeveer de size van een portemonnee. De afmetingen maken de gumnasbag hiermee ideaal om in handtas, jas- of broekzak mee te nemen.

Interesse van bedrijven voor de gumnasbag?

Ook voor bedrijven zou de gumnasbag een bruibare tool kunnen zijn. Vaak moeten werknemers naar buiten om een sigaretje te roken (rookruimtes zijn inmiddels al niet meer zo populair als tijdens het begin van het rookverbod op de werkvloer). Bedrijven zouden de gumnasbag in een kerstpakket kunnen stoppen en de werknemer er zo toe aanzetten om de peuken niet meer achteloos voor de ingang van het bedrijfspand op de grond neer te gooien.

Misschien leuk om te weten voor bedrijven: de gumnasbag is in eigen stijl en met eigen logo leverbaar. Met een pakkende slogan kan de gumnasbag tevens worden ingezet voor marketing- en reclamedoeleinden. Een bedrijf vangt dan twee vliegen in één klap: positieve reclame en naamsbekendheid voor het bedrijf en tevens uitstralen sterk te staan voor een beter milieu.

De feiten en werking van de gumnasbag op een rijtje

  • gumnasbags zijn gemaakt van afbreekbare stoffen zoals polypropylene, ethylene vinyl acetate en aluminiumfolie
  • Je stopt (een wel of niet brandende) peuk simpelweg in de gumnasbag, gebruik deze niet als asbak waar je een sigaret in uitdrukt, stop de peuk er gewoon ‘geheel’ in
  • Sluit daarna de gumnasbag meteen; een nog brandende peuk is dan binnen 20 seconden volledig gedoofd
  • Wacht ook die 20 seconden voordat je de gumasbag weer opbergt om kans op verhitting in je broek- of jaszak te voorkomen
  • Kauwgum moet je eerst in het bijgesloten zilverpapiertje wikkelen voordat je deze in de gumnasbag stopt
  • Maak de gumnasbag regelmatig schoon met een lichtje sopje en water om langdurig hergebruik te bevorderen. Bij normaal gebruik en goed onderhoud kunnen gumnasbags maanden meegaan

Met de aanschaf van een gumnasbag draag je bij aan een schoner milieu, minder zwerfafval en verhoog je het bewustzijn van mensen in je omgeving voor het milieu.

Geef het goede voorbeeld!

Write a Reply or Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *