Sigaret asbakken

De verschillende soorten sigaret asbakken

De asbak is, naast de aansteker, één van de meest belangrijkste rookaccessoires voor een roker. Een asbak is een ‘bakje’ waarin rokers de as van hun rookwaar in kunnen afkloppen en het restant van de opgerookte sigaret,de peuk, in uit kunnen drukken en deponeren.

Met de hoeveelheid straatafval die jaarlijks ontstaat door het weggooien van sigarettenpeuken op straat maakt een deel van de rokers zich schuldig aan milieuvervuiling. Daarnaast is het simpelweg ongepast en ‘not done’ om afval, want dat is het, op straat te deponeren. De tijd die het kost voordat een peuk volledig wordt afgebroken kan oplopen tot wel 12 jaar. Ook de vervuiling die peuken kunnen veroorzaken in het grondwater is een bron van ellende. De kosten voor het schoonmaken en het opruimen van al die peuken zijn hoog en komen jaarlijks terug. Terwijl een peuk gemakkelijk te recyclen is en ‘om te bouwen’ tot een soort plastic dat bijvoorbeeld in bouwmateriaal verwerkt kan worden.

Om dit allemaal tegen te gaan zijn publieke asbakken erg belangrijk.

Publieke asbakken

Er zijn diverse soorten asbakken ontwikkeld om rokers in het openbaar tegemoet te komen en aan te sporen hun opgerookte sigaretten weg te gooien. De bekendste voorbeelden zijn de peukenpalen, gevelasbakken en asbaktegels. We zullen ze hieronder bespreken.

  • Peukenpaal
    Een peukenpaal is eenvoudig te plaatsen en uitvoerbaar in felle kleuren om de roker extra aan te sporen om zijn of haar peuk daarin te gooien. Je kunt de peuk uitdrukken op de paal, maar kunt deze er ook brandend in deponeren. Door gebrek aan zuurstof is de peuk binnen mum van tijd gedoofd. Het schoon- en leegmaken van de peukenpaal gaat snel en eenvoudig. Om de paal te legen verwijder je de bovenkant van de paal, leegt deze, maakt hem schoon en plaatst deze weer terug.
  • Gevelasbak
    De naam zegt het al, een asbak die geplaatst wordt tegen een gevel en ook wel bekend staat als wandasbak. De asbak is gemakkelijk te monteren met een paar schroeven en pluggen tegen de gevel van je bedrijf of horecagelegenheid. Om het ‘asbakgedeelte’ te legen en schoon te maken, kun je deze met een sleuteltje gemakkelijk verwijderen. Vervolgens plaats je de asbak weer terug op de plaat en sluit deze weer af.
  • Asbaktegel
    Een asbaktegel is een ‘tegel’ die is bedoeld voor het opvangen van sigarettenpeuken op een trottoir. De asbaktegel wordt ook wel een peukenput of peukentegel genoemd en heeft precies de afmetingen van een stoeptegel: 30cm bij 30cm (grotere formaten zijn ook verkrijgbaar).De asbaktegel is een asbak die in de stoep is verzonken, waarbij de bovenkant van de tegel van een rooster is voorzien. Hierin worden de peuken gegooid. Je leegt de asbaktegel door het rooster eenvoudig te verwijderen met een speciale tegelsleutel en daarna de asbak eruit te halen, te legen en schoon te maken. Speciale openingen in de ‘bak’ zorgen ervoor dat het regenwater zonder problemen wordt afgevoerd. Door wat grind onder de asbaktegel te plaatsen zal het overtollige water nog beter de grond inzakken.

De asbaktegel is een goede oplossing voor het ‘weggooigedrag’ dat er bij de rokers schijnbaar nu eenmaal in zit. In plaats van dat gedrag te willen veranderen komt de asbaktegel dicht in de buurt van het ‘normale’ gedrag van de roker: het weggooien van een peuk. Nu dus niet op de grond maar in de asbaktegel.

Naast publieke asbakken zijn er natuurlijk ook asbakken voor eigen gebruik.

Asbakken voor eigen gebruik

Functioneel gezien zijn er twee typen asbakken voor thuisgebruik: gesloten en open asbakken. Het voordeel van een gesloten asbak is dat deze de vieze geuren binnenhoudt en dat de wind geen vat kan krijgen op as en peuken. Als nadeel zou je kunnen vermelden dat je niet in één oogopslag kunt zien wanneer de asbak vol zit.

Er zijn veel soorten asbakken die worden gemaakt van verschillende materialen. Denk hierbij onder meer, maar niet alleen, aan glas, keramiek, kristal, kunststof, metaal en porselein.

Er zijn ook vele modellen asbakken verkrijgbaar met een springmechanisme: een draaimechanisme dat zorgt dat de as en de peuk in het afvalgedeelte worden ‘gedraaid’.

Open asbakken zijn over het algemeen goedkoper dan de gesloten exemplaren, al heeft het materiaal waar de asbak van gemaakt is natuurlijk ook grote invloed op de prijs.

Ten slotte is een speciaal soort asbak het vermelden waard, die je zelfs mee kunt nemen in broek- of jaszak: de gumnasbag. Een buideltje met de afmetingen van een portemonnee waar je peuken in kunt wegstoppen en deze later in een vuilnisbak voorgoed kunt weggooien. Er zit ook een vakje in met zilverpapier: hierin kun je tevens je uitgekauwde kauwgum in wikkelen en wegstoppen.

 

Write a Reply or Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *